Madbix / Opskrifter

Opskrifter

Rawfood - opskrifter
 
 
 

Svensk lagkage

 250 gr. smør

175 gr.sukker

4 æggeblommer

10 spsk mælk

175 gr.mel

4 tsk bagepulver

Dette røres sammen og kommes i en bradepande 25x 40cm

Marengs:

4 æggehvider piskes meget stive deri blandes 340 gr. sukker

og 100 gr hakkede nødder. Dette kommes ovenpå dejen

 

Bages ved 150gr. I ca.45 min.

Køles af, deles i 2 og lægges sammen med

4dl pisket fløde deri 1 appelsin skåret i små stk. og 100gr hakket chokolade

Til top 

Karelsk steg med bagt rodfrugtmos.

Karelsk steg

Karjalanpaist - en meget enkel ret.

Retten kan laves i varianter med krydderier og grøntsager. Der indgår altid tre slags kød med ca. lige meget af hver.

Her kommer opskriften på den klassiske model.

Ingredienser:

400 gr. oksekød
400 gr.svinekød
250 gr. lammekød
2 løg snittet fint i ringe
8 hele allehånde
Salt og peber

Kødet skæres i passende småstykker og blandes i et ildfastfad eller en dyb bradepande. Det sættes i ovnen ved 250 grader i ca. 20 min. Rør af og til.

Skru ned for varmen til 175 grader. Bland løg allehånde salt og peber i og hæld så meget kogende vand i at det akkurat dækker. Nu skal det stå og simre i 1,5- 3 timer alt efter hvor meget tid du har og hvilket kød du har valgt fra de tre dyr. Rør rundt en gang i mellem

Man kan også vælge lavere temperatur og længere simretid. Det skal nok blive godt.

Ovnbagt rodfrugtmos

Vælg tre slags rodfrugter, ca. ligemeget af hver.
1 dl. kaffefløde eller mælk
1/2 dl. Tørret brødkrummer
2 æg
1-2 tsk muskat
1-2 tsk ingefær
2 spsk sirup eller honning
Hvid peber
Salt.

I Finland spiser man kålrabi og derfor var der kålrabi i den mos I fik til madbixen.

Skræl og kog rodfrugterne i saltet vand. Hæld vandet fra og mos den groft.

Lad brødkrummerne trække i fløden/ mælken.

Bland brødkrummer, fløde og krydderier i mosen.

Smag til, spar ikke på krydderierne men lad mosen få godt med smag.

Pisk æggene i.

Hæld mosen i et ildfast fad og bag den i ovnen ved 200 grader i 1/2 til 1 time.

Til top

Her er links til opskrifterne fra den Caribiske aften.

Den formidable fiskesuppe finder du på: www.mineopskrifter.no 
salatbønner er brune bønner på norsk, en bakke salatbønner har vi tolket som en dåse afdryppede brune bønner

Den friske, julede appelsin-dessert finder du på: www.caribbeanchoice.com

og hovedretten som et eksempel på anvendelsen af jerk-krydderiblandingen på svinekød, salsa og ris finder du på www.dk-kogebogen.dk

Perlebygsalat med grillede grønsager og gedeost: her

 

Opskrifterne, der blev brugt ved klima-madbixen den 23. september 2011 var:Hovedret:

  • Bønnepostej (fra Vegetarisk Køkken af Kirsten Skaarup)
  • Rødbeder med krydderurter (fra Suveræne Salater af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz)
  • Boghvede med blegselleri og porre (fra Suverænt Nemt af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz)

 Dessert:

  • Revne æbler (her Discovery og Filippa) med æblekagerasp, saft af en citron, hakkede nødder og flødeskum
 
Fra "Portugisisk aften"
Portugisisk grønkålssuppe og portugisisk gryderet - se opskriftenher
 
Engelske opskrifter
Traditionel Bakewell Tærte - se opskriften her: